Historiek van de club

“De Gentenaar kondigde het in haar editie van 25 juli 1943 vol trots aan: die dag zou er een “heugelijke gebeurtenis” plaatsgrijpen die “zeer plechtig, kerkelijk en sportief” zou worden gevierd. Het ging die 25ste juli niet om feestelijkheden rond de oprichting van atletiekclub AS Rieme maar wel om een hulde aan voetbalclub V.V. Wilskracht Rieme-Ertvelde die zich in het seizoen 1942- 1943 tot Algemeen Kampioen van het Katholiek Vlaams Sportverbond Oost-Vlaanderen (KVS) had gekroond.

Een dag vol festiviteiten. In de namiddag zou het sportief gedeelte plaatsvinden met onder andere turndemonstraties en een “veelbelovende” atletiekmeeting. De notabelen van de gemeente waren in grote getale aanwezig: de Z.E.H. Claeys-Bouüaert, volksvertegenwoordiger D’Have, de heer Devijs, directeur van de Kuhlman-fabriek en de burgemeesters van Ertvelde en Assenede.
Na enkele turndemonstraties en de touwtrek competitie volgde dan eindelijk de langverwachte atletiekcompetitie (100m, 200m, 400m, 1.500m en kogelstoten) waar “athleten uit het gewest, alsmede deze van V.V. Wilskracht” aan deelnamen.

In ieder geval, het zien van al de atletische hoogstandjes moet zo aanstekelijk gewerkt hebben op onze “founding fathers” (“vader en zoon Smet, De Letter G. en De Martelaere” dat ze diezelfde 25 juli 1943 beslisten tot de oprichting van een atletiekafdeling binnen voetbalclub V.V. Wilskracht als feitelijke maatschappij, onder de naam K.A. ‘A.S. Rieme’.
Historisch is onze club sterk verbonden met de voormalige Kuhlman-fabriek, en cluboprichters Charles en Walthaire Smet hadden er naar verluidt een belangrijke functie.”

De club is sinds 2 juli 1944 aangesloten bij de K.B.A.B. onder het nummer 112.

In 1955 werd de club Belgisch kampioen Interclub in 3de Afdeling en kreeg tevens de Grote Prijs KBAB Medische Controle.

Eugéne Allonsius destijds het Riemse boegbeeld
Eugéne Allonsius destijds het Riemse boegbeeld

Het boegbeeld in de jaren ’54 tot ’65 was ongetwijfeld Eugène Allonsius. Naast de ontelbare veldloop-overwinningen en Belgische titels op de fondnummers, wist hij de halve finale 1.500m te bereiken tijdens de Olympische Spelen 1964 in Tokio. Ook in het verre Brazilië wist hij in 1961 zijn stempel te drukken op de St-Silvestercross in São Paulo en legde toen beslag op de 3de plaats. Daarnaast beschikte AS RIEME over een aantal nationale vedetten op de fondnummers zoals Alfons De Martelaere, Michel Van Troost en Fons Temmerman.

Hieronder een tekst opgesteld naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van de club uit het archief van Patrick Audenaert.

Tekst opgesteld naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de club

Op 28 augustus 1974 werd de feitelijke maatschappij K.A. ‘A.S. Rieme’ omgevormd tot de v.z.w. Koninklijke Atletiekclub ‘Amicale Sportive’ Rieme, afgekort A.S. Rieme. De statuten verschenen in de bijlage van het Staatsblad van 31 oktober 1974, onder het nummer 7514.

Op de Hoge Wal werd in 1989 een sintelpiste aangelegd en de bijhorende accommodatie afgewerkt in 1992. Kort daarop was er de verhuis van het Artevelde stadion (achter de kerk) naar het Sportcentrum de Hoge Wal als nieuwe basis.

In 1993 wordt het 50-jarig bestaan gevierd, met de officiële erkenning als ‘Koninklijke Atletiekclub’.

In augustus 1996 werd het beheer van de club overgedragen aan Eric Van Hijfte als voorzitter en Gabriël Dauwels als secretaris.

Sinds 1996 werd de club de thuishaven van tal van Belgische topatleten zoals Patrick Stevens, Jo Van Daele, wijlen Hubert Grossard, Maarten Vergote, Christophe Impens, Joeri Jansen, Katrien Maenhout, Patrick Grammens, Anja Smolders en de nog steeds uitmuntend presterende Gino Van Geyte.

Op 16 juni 2008 is onze vriend en clubmakker Tom Compernolle na een ongeval overleden te Zedelgem. Tom was een groot atleet en sportman die ons tal van schitterende atletiekmomenten heeft bezorgd. Hij was meervoudig Belgisch Kampioen op de 5000m en veldlopen, deelnemer aan de Olympische spelen – 2004 in Athene samen met clubmakker Joeri Jansen – en aan de Europese- en Wereldkampioenschappen. Tom was een trouw clublid waarop je altijd kon rekenen, een voorbeeld voor iedereen, gewaardeerd en gerespecteerd door zijn clubmakkers en op handen gedragen door de Riemse jeugd.

Sinds 2010 beschikt AS Rieme over een volledig vernieuwde kunststofpiste, met daaropvolgend een massale toestroom van nieuwe leden (150 -> 400 leden op 7 jaar tijd).

Op 24 mei 2016 wordt de leiding van de club overgenomen door Mario Wauters als voorzitter.

"Atletiek voor groot en klein"