Cross Hamme: verslag vanaf cadet

‘Bronzen’ Evert en ‘Zilveren’ Xavier Foto’s: Veerle Van Campenhout

Minder Riemenaren dan we gewoon zijn, maar ze presteerden meer dan behoorlijk. Als reporter heb ik me goed kunnen opwarmen aan de prestaties van onze blauwgelen.

Regen, sneeuw en koude temperaturen waren er mede de oorzaak van dat we in Hamme nog eens van een echte, ouderwetse cross konden spreken. Een omloop waarop het ene been niet wist wat het andere zou doen, links of rechts de berm afschuiven of toch maar rechtdoor glijden. Het weinige publiek had zich terdege voorbereid op winterse omstandigheden. Mutsen, sjaals, dikke vesten, laarzen tot zelfs grootmoeders doorschijnende regenkapjes, om de op zaterdagavond ingerolde haarkrullen te beschermen, waren aanwezig.

Flink wat jongens cadetten aan de start. Onze eerste jongens zag ik voortdurend rond plaats 10 à 15 evolueren. Meer dan behoorlijk bij de cadetten. In deze reeks moet men nog niet vooraan lopen, in het vroege middenveld is al voldoende om later tot gedegen atleten uit te groeien. Yorben DE RUBBEL werd hier eerste Riemenaar op een verdienstelijke 13° plaats. Niet ver daarachter liep Fiebe HUTSEBAUT gans de koers in ongeveer dezelfde positie, dat leidde hem uiteindelijk naar een mooie 15° plaats. En nog een paar plaatse verder mochten we Niels VAN LANDEGHEM begroeten, na een voor hem knappe wedstrijd wist hij zich de 17° plaats toe te eigenen. Dan was het iets langer wachten op Niels VAN BOSSCHE, hij droeg duidelijk de sporen van een val mee, vuile knieën en zwarte handen, toch liep hij moedig door naar een 30° plaats. Niet ver achter Niels noteerden we Thibaut TEMMERMAN 32° plaats. Op een totaal van 47 atleten is dat lang niet slecht.

Bij de scholieren jongens werd er, vanaf het startschot, een verschroeiend tempo op na gehouden. Evert VERDEGEM probeerde zo goed en zo kwaad als mogelijk zijn wagonnetje aan de twee koplopers te haken. Hij liep verdorie een hele sterke cross. De eerste drie ontliepen mekaar niet zo ver. Evert voortdurend in derde positie op een vijftiental meter van de tweede. In de laatste paar honderd meter kwam hij nog tot in het spoor van de tweede loper. Om hem te remonteren kwam hij iets aan kracht te kort. Toch proficiat hoor Evert, prachtige koers gelopen. Karl SEYNAEVE deed het ook meer dan verdienstelijk. Hij kon gans de koers zijn tempo vasthouden en dat resulteerde in een meer dan behoorlijke 16° plaats. Ibe DE BUNDEL van zijn kant bleef vechten tot het einde. Voor mij liep hij een heel energieke koers, voortdurend duellerend binnen een groepje werd de 24° plaats zijn deel. Er waren 30 aankomsten.

In de korte cross schoot Brecht DE MEULENAERE net iets te kort om mee te strijden voor het podium. Half koers kon hij even zijn wagonnetje bij de drie koplopers aanhaken. Toen die hun eindspurt inzetten, koos hij er wijselijk voor om zijn mooie vierde plaats veilig te stellen. Nog net binnen de top tien zagen we Ruud NAUDTS binnenlopen. Toch wel een mooie prestatie van de altijd goedgezinde Ruud.

Bij de masters werd Xavier RONDAS een beetje overdonderd door de snelle aanvangsronde van de latere winnaar Kluskens. Xavier liep nog voor wat hij waard was en in de voorlaatste ronde leek hij zijn achterstand nog te kunnen overbruggen. De koude noopten hem in de laatste ronde wat gas terug te nemen. Toch een meer dan mooie tweede plaats voor Xavier.

Ook Kristof VERSTRAETE was steevast binnen de top tien te bespeuren. En dat op een omloop die hem niet ligt, Uiteindelijk kon hij tevreden terugblikken op een koers die hem naar een zesde plaats bracht. Jackie VAN RYSSEL had zijn konijnenpoot duidelijk niet op zak. Tot twee keer toe dook hij de Hamse blubber in . Gevolg een geschonden elleboog en geschaafde knie. Dat belette hem niet om nog sterk terug te komen en finaal op een 14° plaats te eindigen. Niet ver achter Jackie konden we kijken naar een heel goed lopende Jorg BOEYKENS “de modder deert mij niet’ sprak hij na de wedstrijd, ik doe dat graag. Een 15° plaats algemeen en een 6° plaats als junior stemde hem meer dan tevreden. Op een 18° plaats algemeen zagen we Paul ENGELS eindigen. Ooit liep hij op dezelfde omloop nog podium bij de seniores. Nu zat er echt niet meer in door slechte benen zei hij ons. Freddy VAN LANDEGHEM werd 25° en dit na een meer dan gedegen koers. Freddy komt stilaan onder stoom. Op de 48° plaats eindigde de nooit versagende Noel VAN HERREWEGHE, voor zijn leeftijd een hele mooie prestatie die we naar waarde weten te schatten. In totaal noteerden we 68 deelnemers bij de juniores-masters.

Bij de seniores zagen we Angelo VAN DE CASTEELE aan het werk. In het truitje van Rieme maar nog zonder vergunning. Dat komt eerstdaags in orde zegt hij. Uiteindelijk knappe wedstrijd van Angelo. Rekening houdend met het feit dat een kwetsuur, ontwrichte schouder, hem maanden aan de kant deed staan. Als derde is het meer dan hoopgevend voor het laatste deel van het seizoen en het duatlonseizoen volgende zomer.

En nu kijken we stilaan uit naar Bornem en de provinciale kampioenschappen in Beveren.
Antoine VAN HIJFTE.

Een gedachte over “Cross Hamme: verslag vanaf cadet”

1. Mooi verslag Antoine.
    Zo kan ik de wedstrijden meebeleven vanop het thuisfront tot fysieke momenten me toelaten erbij te zijn.