Een geelgroen BK in Wachtebeke

Snif… snif … ppppppffffffrrrrrtttttttt … snif … snif…

De kers op de taart voor Lars: een bronzen medaille op het BK! Foto: Gaby De Vos

Mijne linkerkant kan zijn emoties niet de baas. Ik zou liever hebben dat hij een stoffen (voor mijn part mag het gerust een zijden versie zijn) zakdoek gebruikt in plaats van de papieren versie waar hij vlot doorblaast. Dat snot vliegt dwars door het papier in het rond. Die kleine deeltjes kan ik missen als kiespijn in het weeldiger nat dat voor mijn neus staat (zonder zakdoek) – een bierkaartje vindt snel de weg naar de bovenkant van mijn glas. Het is een mooie dag geweest – ik wil die wel afronden in stijl. Dat gesnotter aan de andere kant van de tafel hoeft eigenlijk niet, want zeg nu zelf : wat is er nog mooier dan als Vlotte Pen het seizoen te starten en af te sluiten. Het is een belofte, waarvan we de schuld met plezier inlossen.

Alle moed raap ik samen en stel ik de vraag die hij verwacht : “Wat scheelt er toch?” “Weeted nog”, zegt hij in het plat Riems, “den zesden november”… Ik moet eerlijk toegeven dat het al een tijd geleden is en ik er niet direct kan opkomen… en dan kwam het … . “Als het begint staat ge der niet bij stil dat het weer zal stoppen”, zegt hij terwijl hij naar het geelgroen bestanddeel in het papier kijkt. “Die beker zal terug op de kast gezet worden… meer dan een half jaar wachten tegen dat we terug in Zwijnaarde het cross-seizoen op gang zullen trekken”. Dus dat is het ! Maar we hebben toch een goede dag gehad, wat kan je nog meer wensen als mooie afsluiter van een knalseizoen voor de Riemse jeugd en oud ! De ogen trekken terug open en het sop zakt ietsje terug. Laten we terugblikken op de afsluiter der afsluiters. De strijd der Mochikanen … de battle for survivors … het … BELGISCH KAMPIOENSCHAP !!!

Tussen de twee AA-flessen (hmm… lijkt dit een fluisterende stem te zijn van hogere machten of wat moeten we hiervan verstaan) is ’s morgens vroeg al één en ander nervositeit merkbaar. Vroeger dan normaal spannen 57 Benjamin meisjes de spikes aan en stellen zich gespannen op aan de start. Het schot weerklinkt … de strijd begint. Onze twee dapper Vikings ALESSANDRA VERMOTE en FLORE DE RIJCKE weten de 32e en 48e plaats te veroveren. Knappe strijd dames met mooi resultaat !

We krijgen amper de tijd om te bekomen van de eerste emoties en zien in een volgende reeks 80 benjamins jongens aan de start staan. Inmiddels zijn de weergoden ons heel goed gezind, het voelt alsof de zomer zijn intrede maakt. Dat kan niet anders dan uitmonden in een stevige prestatie voor onze 5 RRRRatleten (en terug doet een nieuwe afkorting zijn intrede. Voortaan zijn Rieme atleten : Rrrratleten). Op het podium vinden we LARS VAN DER LEENE met een bronzen medaille om de nek. Iets verder vinden we ALIKA SAMUEL (47e), SANDER WILLEMS (53e), ARJEN MEIRE (70e) en GILLES ASSEZ (78e) . Laat ze nu maar eens zeggen dat onze Vikings het slagveld niet waardig zijn ! Mooie strijd jongens !

De eerste zonnestralen doen deugd. Ondanks de flashy muts op de kop van onze collega spelen we onze jas en trui uit. Zien we het goed, maar haalt die daar nu niet het bovenste knopje nog wat nauwer aan ?? M’n naamgenoot kijkt me aan en denkt hetzelfde dan ik… dorst …

De warmte laat het crossgevoel even verdwijnen, maar daar laten onze tweedejaars Benjamins zich niet aan vangen. PANG… het sompig veld spat op en iets verder aan de doorsteek zien we bemodderde gezichten in een flits passeren. Wat gaan die gasten snel !! LOUIS VAN DAELE spurt zich een weg naar de 4e plaats. Oneervol zeggen veel stemmen, maar gast !! Dit is het Belgisch kampioenschap… je weet wel beter !! MATHIAS SANDERS vecht zich een dappere weg naar de 52e plaats, met iets verder JARRE VERSTRAETE (69e) en EMIEL VAN DAELE (82e), die nog 14 atleten achter zich liet.

Tussen het jeugdig geweld door realiseren we ons dat er best wel heel AS Rieme gezinde mensen op het parcours terug te vinden zijn. Veiligheid primeert, zo blijkt uit hun fluo hesjes,… maar gauw valt onzen frank dat het allemaal helpers zijn. Al dat werk en zo weinig handen, de Viking is zijn strijdvaardigheid waardig. Deze trots delen de Rrrratleden bij de pupillen meisjes. Tegen dat de geluidsgolven van het startschot onze oren bereiken zien we de eerste Viking Ladies al op de berg verschijnen. De strijd is hard, het parcours snel … Iets later stormt LOUISA DE KESEL als 14e over de streep. LORE VAN DE VELDE overhaalt heel wat tegenstanders en vecht zich naar een verdienstelijke 41e plaats, gevolgd op de voet door onze krijger METTE DE BEULE (62e) en MUYLAERT BRITTE (85e).

Snel laten we haastige ouders het parcours kruisen zodat ze hun kroost puffend en zuchtend kunnen opvangen. Taferelen die we normaliter onder het Riemedak vanop de eerste rij beleven, kunnen we nu door onze plichten niet opsnuiven. We compenseren dit in gedachten met de spiritus – een glimp opvangen van de tent is al de helft van de beleving. Maar geen tijd om ons brein te laten afdwalen, want de volgende reeks is net de startstrook opgespurt. JANA VAN DER LEENE (35e) stormt over de finish, gevolgd door KAYA DE RUBBEL (70e), KIARA MOENS (79e) en BAUKE VERSTRAETE (92e). Straffe prestatie dames !!

We kunnen het nauwelijks volgen, want reeksen en rondes volgen snel op elkaar. De bevestiging van een nieuwe vertrokken reeks is het startschot waarna we de jongens pupillen in hun eerste reeks zien vertrekken. Van de in totaal 107 atleten vinden we 5 dappere Vikings op mooie plaatsen terug. MILAN HEBBERECHT (49e), FLOR BEKAERT (55e), MATHIS DEVLAMYNCK (77e), LIAM VAN BAMBOST (58e) en RYAN VAN GELDER (96e) verdedigen de Blauw-gele trots. Way to go guys !!

Nu gaan we helemaal op in het verhaal. Het is de moment om nog eens vriendelijk naar de overkant van de tafel te kijken. Onze blik wordt evenredig beantwoord en we zijn volle verwachting naar de volgende. Ik zie eveneens aan mijn compagnon dat de geelgroene substantie plaats ruimt voor een normale drup… De herinnering aan een sterk Belgisch Kampioenschap doet hem deugd, dus besluit ik snel door te gaan met de berichtgeving – nu hij terug glundert, is het moment gekomen om verder alles in tekst te zetten. Volgende reeks zijn de tweedejaars pupillen jongens die zich een weg worstelen over de berg, om vervolgens in de rondes over het water te sprinten. Onze rrrratleten ronden een schitterend cross seizoen af en vinden vlot hun weg naar de tiende (XANDER SESSELLE), 41e (TIBO WELVAERT) en 96e (XYLIAN MEYVAERT ) plaats. Deze reeks bewijst het evenzeer : Een echte Viking plooit NOOIT !!

We dolen even in een zwak moment, maar een cru (grand) statement van m’n collega, brengt de herinnering naar de miniemen meisjes terug naar boven. Ze waren welgeteld met 88 aan de startlijn. Het schot weerklinkt, de atleten schieten uit de modder. LISA VAN BOSSCHE (13e), LISE MUSSELY (17e) en LINA BAEKE (46e) worstelen zich door de massa naar de eindlijn.

De spanning stijgt en de massa zwelt aan. Ons respect voor de organisatoren van de cross wordt alleen maar groter. Welke excuses mensen verzinnen om het parcours op een onveilig moment te kruisen, houd je niet voor mogelijk. Zo dacht een fiere moeder het parcours te kruisen net nadat haar dochter voorbij liep, om daarbij de volgende atleet enkele seconden vertraging te laten oplopen. Nog goed dat mijn collega dit in het snot ( sorry voor de flauwe woordspeling, maar als lezer kan je niet inbeelden welke smurrie een papieren zakdoek op tafel kan achterlaten … ben zonet nog uitgeschoven met mijn elleboog).

Het hindert onze 4 Rrrratleten miniemen meisjes niet. Over de heuvel, door de modder naar beneden, om over de matten het water te kruisen. In de tweede ronde zien we LAURA DE VLAMYNCK (33e), MARGAUX TEMMERMAN (46e), FLORE DE WISPELAERE (72e) en JELKE DE PAPE (75e) de Riemse vlag naar voren dragen. Sterk gedaan !

We voelen het einde van het verslag naderen. De andere kant van de tafel wordt zowaar weer weemoedig. Hij haalt, rekening houdend met mijn opmerkingen van zo-even, heel subtiel terug een papieren zakdoek naar boven … Ghosjh … daar gaan we weer… Moet ik hem aanporren om toch door te gaan. De andere miniemen hebben ook straffe prestaties neergezet. In plaats van de zakdoek vol te blazen slikt hij de krop in zijn keel terug in …

De Viking Rrrratleten van 2005 vinden binnen een reeks van maar liefst 110 !! lopers, hun beste vorm. LIAM DE SMET (6e), NIELS DE PAUW (36e) en FERRE DANSCHUTTER (107e) verdedigen onze eer. Mooi seizoen manne ! We zijn trots op jullie !

Het zonnetje straalt, ik kijk in de spiegelende zonnebril van mijn collega en zie in de weerkaatsing de fluomuts van onze teamcoach weerkaatsen. Hij kan het niet laten om rap nog enkele instructies naar ons hoofd te slingeren, die we prompt uitvoeren. Want zo werkt een team J – we vullen elkaar aan – begrijpen elkander zonder veel woorden en smeren van tijd tot stond de banden. Het ideale moment om een solo-prestatie van KILIAN MOENS (77e) te aanschouwen bij de laatste reeks miniemen. Eén dappere Viking tussen een hele bende – dat hebben we gezien man !!

Zo komt er spijtig genoeg een einde aan het begin, of een begin aan het einde, of beëindigd begin, of beginnend einde …

… Oempfff…
Mijn collega stompt me net boven de lever met de woorden : ”Stop met leuteren en zeveren … ge beseft toch dat het cross seizoen gedaan is … finito … finished .. finalisé … !!!”

Stilletjes grijp ik naar zijn rugzak en neem ook een zakdoekje uit het pak.
Kom en Toen

Een gedachte over “Een geelgroen BK in Wachtebeke”

  1. Top gasten! Voor als de heimwee te zwaar wordt, mee 2/3 weken begint een piste seizoen met ongeziene hoogtes en afstanden.
    Proficiat aan alle Vikingen om hun tanden te tonen.

Reacties zijn gesloten.